Această ramură a stomatologiei este reprezentată de tratamentele de la nivelul rădăcinii dintelui și ceea ce se află în interiorul rădăcinii- nervii dintelui.
Dacă există o durere puternică din cauza nervului care suferă, endodontul va interveni pentru a trata această problemă, fie printru-un tratament clasic de canal, fie prin tratament endodontic la microscop.
La clinica noastră, avem mai mulți medici pe această ramură, dintre care și doi medici care lucrează la microscop.
Ca să vă putem explica mai bine la ce referă un asemenea tratament, trebuie să vă explicăm câteva lucruri despre anatomia dintelui. Acesta este alcătuit din mai multe straturi: smalț, dentină si pulpa dintelui.
Nervul este bogat în vase sangvine și terminații nervoase, responsabile de formarea dintelui în erupția pe locul său pe arcadă. După ce dintele este format, pulpa dintelui și-a făcut rolul aproape în totalitate, dar atunci când o carie va apărea, tot ea va încerca să oprească evoluția cariei către nerv. Pulpa dentară poate fi eliminată dacă se impune, însă fără să fie și dintele afectat.
Acesta este tratamentul endodontic și poate fi realizat la microscop sau, după caz, cu ajutorul laserului.
Când se recomandă un tratament endodontic?
Tratament de canal la copii
Cariile pe dințișorii de lapte avansează foarte repede, iar copiii nu simt durerea aceea de carie profundă ca și un adult. Ce este diferit? Obturația de canal. Materialul utilizat la copii trebuie să se resoarbă din canal odată cu resorbția rădăcinilor, ca să nu fie împiedicat dintele de lapte să se miște și să cadă, odată ce dintele definitiv este gata să erupă.
Această variantă este de preferat extracției dentare, ajutând la menținerea spațiului pentru dintele definitiv.
Cum poți evita complicațiile?
Ce trebuie să știi înainte să vii pentru un tratament?