Această parte a stomatologiei se ocupă cu studiul afecțiunilor parodontale și de structura de susținere a dinților.
Gingiile, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular formează parodonțiul. Acesta asigură integritatea mucoasei masticatorii, este străbătut de nervi și receptori care detectează mișcările dinților, realizează fixarea dinților la nivelul maxilarului, iar datorită lui, dinții pot suporta forțele generate în timpul masticației.
Boala parodontală poate fi prezentă sub 3 forme: gingivită, parodontită și parodontită avansată. Placa bacteriană face gingiile sensibile și sângerânde, dar această fază este reversibilă. Dacă placa nu este îndepărtată, se transformă în tartru. Odată ce boala avansează, distruge osul și ligamentul parodontal. Dinții sănătoși pot deveni mobili, uneori impunându-se extracția lor.
Care sunt semnele care pot indica o formă de parodontoză?
Acțiuni care duc la această boală
Medicul nostru parodontolog îți va oferi cele mai bune recomandări în cazul parodontozei și a afecțiunilor care pot afecta gingiile.
Acesta va identifica factorii de risc, va examina gingiile, va măsura pungile parodontale. În funcție de stadiul bolii și de posibilitățile de tratament, medicul va realiza un plan de tratament pe etape.
În urma tratamentelor, rezultatele se pot menține în timp chiar și ani de zile dacă acordăm atenție indicațiilor de la medic.